Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 05:47
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Αυγούστου 2015
Ήπειρος

Η θυσία που δεν ξεχάστηκε ποτέ

Off

Ημέρα μνήμης για τα 34 θύματα της θηριωδίας των ναζιστών ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου του 1944, η χθεσινή, για τους κατοίκους στο Κεράσοβο Πωγωνίου.
Ένα από τα εκατοντάδες μαρτυρικά χωριά της επικράτειας, που αναγνωρίστηκε και επισήμως πριν από ένα χρόνο και εντάχθηκε στη μακάβρια αυτή λίστα, τίμησε τη μνήμη των δεκάδων θυμάτων του, ανδρών, γυναικών, παιδιών και βρεφών, με αναφορές στο σήμερα, στην ανάγκη ενότητας του ελληνικού λαού απέναντι στις δυσκολίες, αλλά και με μηνύματα για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσηςκ.κ. Ανδρέα.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί και οι ομιλίες για την επέτειο μνήμης με το Δήμαρχο Πωγωνίου Κ. Καψάλη να τονίζει την ανάγκη προσαρμογής και επανακαθορισμού των αναγκών των Ελλήνων πολιτών μπροστά στα νέα δεδομένα. Αναφερόμενος στο ζήτημα της δικαίωσης τόνισε πως δεν είναι ζήτημα υλικό, αλλά πρωτίστως ηθικό, σημειώνοντας όμως με νόημα πως «δε φτάνει ένα συγγνώμη για τόσες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές».
Χαιρετισμό ακόμη απηύθυναν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Πωγωνίου Γρηγόρης Άρμπυρος, ο Γιάννης Ντάλας από την «Ήπειρο Ανατροπής», ο Παναγιώτης Καραγιάννης από τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Τις κεντρικές ομιλίες εκφώνησαν ο αντιδήμαρχος Πωγωνίου Αναστάσιος Γιούνης που αναφέρθηκε στα γεγονότα των ημερών και ο ειδικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων Δημήτρης Χαντζαρόπουλος, που τόνισε ότι το ζήτημα όχι μόνο παραμένει ανοιχτό, αλλά η Γερμανία βρίσκει απέναντί της ένα ολοένα μεγαλύτερο μέτωπο υποστήριξης του ελληνικού αιτήματος.
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του και ο νομικός Αντώνης Φούσας τονίζοντας πως το θέμα της διεκδίκησης έχει οριστικοποιηθεί με πανηγυρικό τρόπο από τα ελληνικά δικαστήρια, όμως το ζητούμενο είναι ο τρόπος εκτέλεσης των αποφάσεων από τη στιγμή που η Γερμανία δεν επιθυμεί να πληρώσει τις οφειλές.
«Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει αυτό. Είτε πολιτικά, είτε με εκτέλεση, σύμφωνα δηλαδή με δικαστικές αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων. Έχω την πεποίθηση ότι μετά την απόφαση του ιταλικού συνταγματικού δικαστηρίου το 2014 που δικαιώνει το ελληνικό αίτημα, ότι αυτό μπορεί να γίνει τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Φούσας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ